Gyermekjogi Civil Koalíció

Gyerekekkel a gyerekekért

Hogyan lehet gyerekekkel dolgozni a gyerekekért? A Gyermekjogi Civil Koalíció által összeállított kiadványban 7 szervezet gyerekrészvételi munkájáról olvashatunk, akik alkalmanként, projektalapon vagy akár külön program keretében biztosítják, hogy a gyerekek véleményét is figyelembe tudják venni szakmai munkájuk során.

A Gyermekjogi Civil Koalíció Gyermekrészvétel munkacsoportja keretében, 2022 szeptembere és 2023 júniusa között havonta találkoztak azok a civil szervezetek és szakemberek, akik bevonják a gyerekeket a munkájukba, vagy szeretnének nagyobb teret adni abban a gyerekek véleményének. A Hintalovon Alapítvány koordinálása mellett folyó találkozók célja az volt, hogy a szervezetek megosszák egymással tapasztalataikat és tanuljanak egymástól. A szakmai fórum elsőéves munkájából született ez a kiadvány, melyben 7 szervezet betekintést enged a gyerekekkel közös munkájukba. 

A kiadványból az alábbi szervezetek munkáját ismerhetjük meg a gyerekekkel: Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány, SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa, Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ), Háttér Társaság, InDaHouse Hungary Egyesület. 

Bemutatják, hogy kik azok a gyerekek és fiatalok, akik részt vesznek a munkájukban, milyen szerepük van a szervezetben, és miket valósítottak meg velük. Az áttekintésből kiderül: ahány szervezet, annyiféle megközelítés szolgálja legjobban a célt, és ahol egyszer létrejött a nyitottság a gyerekek véleménye felé, ott egyre összetettebb szerep jut nekik.

A szervezetek mindegyike számos garanciát épített be annak érdekében, hogy a gyerekek részvétele biztonságos és érdemi legyen, és egyre több szervezet gyermekvédelmi irányelvben szabályozza azt. 

A szervezetek egybehangzó tapasztalata, hogy a gyerekekkel való közvetlen kapcsolat és a szakmai kérdésekbe történő bevonásuk minőségi változást hozott a munkájukba. Hatással volt tevékenységük irányára, tartalmára és a munkatársak attitűdjére is. 

A szervezetek egy része célul tűzte ki, hogy segítse a gyerekek részvételét a szervezeten túl is. A kiadványban ezért azokról a tevékenységeikről is olvashatunk, amelyek a gyerekek saját környezetében vagy a társadalom szemléletén próbál meg változtatni. 

A bemutatkozó szervezetek egy részénél már közel évtizedes hagyománya van a gyerekrészvételnek, máshol most szeretnének erre nagyobb hangsúlyt helyezni. A gyerekrészvétel munkacsoport elmúlt találkozói mindenki számára hiánypótló lehetőséget biztosítottak a módszertani kérdések megvitatására.

A Koalíció bízik abban, hogy a bemutatott gyakorlatok másokat is a gyerekek bevonására és jó gyakorlataik megosztására inspirálnak. 

LETÖLTÉS: Gyerekekkel a gyerekekért kiadvány