Gyermekjogi Civil Koalíció

Részvétel az ENSZ Gyermekjogi egyezményéhez kapcsolódó jelentéstételben

Magyarország 1990-ben csatlakozott a világ legszélesebb körben elfogadott nemzetközi emberi jogi egyezményéhez, az ENSZ Gyermekjogi egyezményéhez, amelyet az 1991. évi 1991. évi LXIV. törvénnyel hirdetett ki.

A Gyermekjogi egyezmény 44. cikke alapján minden részes államnak, így Magyarországnak is ötévenként jelentésben kell beszámolnia arról, milyen intézkedéseket tett az egyezmény (és a Fakultatív Jegyzőkönyvek) rendelkezéseinek végrehajtása érdekében.

A hivatalos, kormányok által benyújtott jelentések mellett az ENSZ Gyermekjogi Bizottságához be lehet nyújtani civil, alternatív vagy árnyékjelentéseket, hogy a Bizottság, mielőtt megfogalmazza ajánlásait az adott országnak, a lehető legszélesebb körből kapjon tájékoztatást. AZ ENSZ 2014-ben elfogadta az ún. egyszerűsített jelentéstételi eljárást, amelyben már Magyarország is tette legutóbb (2019-ben) jelentését.

Tudj meg többet a Gyermekjogi egyezményről itt: https://gyermekjogiegyezmeny.hu

Koalíciónk életre hívásának és együttműködésének egyik legfontosabb célja, hogy koordinált gyermekjogi jelentést tudjunk elkészíteni és benyújtani az ENSZ testületeihez, ezzel is segítve a gyermekjogok hatékonyabb érvényesülését.

2019-ben Koalíciónk 18 szervezete, egyéni szakértők közreműködésével elkészítette és benyújtotta Magyarországról szóló alternatív jelentését az ENSZ Gyermekjogi Bizottságához. A jelentést a Gyermekjogi Egyezmény elfogadásának 30. évfordulóján, november 20-án mutatta be az UNICEF Magyarország a hazai szakemberek, döntéshozók és a szélesebb közvélemény számára a Gyermekek Világnapja rendezvényen.

LETÖLTÉS

A gyermekjogok helyzete Magyarországon (2014-2019)
– 
Alternatív jelentés

(2 MB)

Add meg itt a címsor szövegét
Add meg itt a címsor szövegét
Add meg itt a címsor szövegét