Gyermekjogi Civil Koalíció

A Gyermekjogi Bizottság 26. számú Átfogó Kommentárja a gyermekek jogairól és a környezetről, különös tekintettel a klímaváltozásra (2023)

Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága 2023 őszén hozta nyilvánosságra 26. számú Átfogó Kommentárját a gyermekek jogairól és a környezetről, különös tekintettel a klímaváltozásra.

A 26. számú Átfogó Kommentár több szakmai éves munka eredménye, amelyben nagyon sok gyermek és fiatal is aktívan részt vett.  A Bizottság 2016-ban általános vitanapot szervezett, hogy felhívja a figyelmet a gyermeki jogok és a környezet kapcsolatára. Ez volt az első alkalom, hogy a két témát nemzetközi szinten ilyen egyértelmű módon összekapcsolták. Azóta a Bizottság és más nemzetközi szereplő is számos lépést tettek annak érdekében, hogy tisztázzák a gyermekek környezeti jogainak jelentését és az államok megfelelő kötelezettségeit e jog gyakorlására. 

Koalíciónk Klímamunkacsoportja elkészítette az Átfogó Kommentár nem hivatalos magyar fordítását, ezzel is segítve az ENSZ Gyermekjogi Egyezményének jobb hazai alkalmazását.