Gyermekjogi Civil Koalíció

Munkacsoportjaink

Az erőszak munkacsoport olyan koalíciós tagokból áll, akik kiemelten foglalkoznak a gyerekek erőszakkal szembeni védelmével és annak megelőzésével.  A munkacsoport 2021-ben felmérést végzett a tagjai körében arról, hogyan hatottak a kormány LMBTQI-embereket kirekesztő és a szexualitást tabusító intézkedései a gyerekekre és a gyerekvédelem munkájára. 

A gyerekjólét munkacsoport tagjai a gyerekszegénységgel, jóléti kérdésekkel és az alternatív gondoskodásban élő gyerekekkel foglalkozó szakértők és szervezetek.

Célunk a jogszabályi változások, szakpolitikai irányok figyelembe vétele mellett a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok és adatgyűjtések, kutatások széles körű megismertetése és megvitatása a szakmai közönséggel. Munkamódszerként a tematikus beszélgetéseket választottuk, ennek keretében félévente 4-4 online panelbszélgetést szervezünk. 

A munkacsoport 2022 júniusában “Beszélnünk kell…” címmel sorozatot indított a gyermekszegénység jelenségét körüljárva, a szakmai és civil párbeszédet segítendő.

A sorozat második része a lakhatási szegénységről szólt.

Alternatív gondoskodással foglalkozó szakmai beszélgetéseink elérhetők felvételről:

  • 2023

A gyermekjóléti alapellátás-szakellátás kapcsolata

Kapcsolattartások és kamaszkor nevelőszülői szemszögből

  • 2022

Kisgyermekek családjukból való kiemelésének megelőzése

Mára világossá vált, hogy a klímaválság gyermekjogi válság is, hiszen a gyermekek (és a jövő generációi) viselik a legnagyobb terhet belőle. Szakértőink az éghajlatváltozás gyermekjogi kérdéseivel foglalkoznak.

Az oktatási munkacsoport elsősorban a közoktatás-köznevelés területén megjelenő gyerekjogi problémákkal, kihívásokkal foglalkozik. Tagjai az oktatással részben vagy elsődlegesen foglalkozó tagszervezetek és egyéni szakértők. A munkacsoport elsődlegesen szakmai ajánlások kidolgozását vállalja fel az oktatásban megjelenő gyerekjogok jogok, a kapcsolódó állami kötelezettségek illetve a szülők jogai és kötelezettségei területén, egy valódi gyerekjogi szemléletű oktatási rendszer érdekében. Ez a terület különösen azért jelentős, mert a gyerekek jogai általában a többséget érintően sérülnek.

A Gyerekrészvétel munkacsoport 2022 nyarán alakult, hogy segítse a tagszervezetek együttműködését a gyermekek véleményének figyelembevétele érdekében. Tagjai évente 6-8 alkalommal találkoznak, hogy megismerjék egymás gyakorlatát a gyerekekkel közös munkáról, és megvitassák módszertani kérdéseiket, javaslataikat. A munkacsoportot a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány koordinálja, de tagjai közt ott többek között az UNICEF Magyarország, a Kék Vonal, a SINOSZ és az SOS Gyermekfalvak is.

2023 júliusában publikálták Gyerekekkel a gyerekekért kiadványukat, amely jógyakorlatokat tartalmaz a gyerekek bevonására. ( A kiadvány angolul is elérhető.)