Gyermekjogi Civil Koalíció

Munkacsoportjaink


Alternatív gondoskodás munkacsoport

Az Alternatív gondoskodás munkacsoport feladata, hogy a család nélkül felnövő gyermekek és fiatalok támogatási rendszerével kapcsolatos változásokat kövesse és a kihívásokat elemezze különböző témák mentén, mint például anyagi okok miatti kiemelések, traumaérzékenység, internetbiztonság a nevelőszülői- és intézményes ellátásban. Célunk a jogszabályi változások, szakpolitikai irányok figyelembe vétele mellett a hazai és nemzetközi jó gyakorlatok és adatgyűjtések, kutatások széles körű megismertetése és megvitatása a szakmai közönséggel. Munkamódszerként a tematikus beszélgetéseket választottuk, ennek keretében félévente 4-4 online panelbszélgetést szervezünk. 


Gyerekekkel szembeni erőszak munkacsoport

Az erőszak munkacsoport olyan koalíciós tagokból áll, akik kiemelten foglalkoznak a gyerekek erőszakkal szembeni védelmével és annak megelőzésével. Tagja 9 civil szervezet és 7 egyéni szakértő, koordinátora a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány. A munkacsoport 2021-ben felmérést végzett a tagjai körében arról, hogyan hatottak a kormány LMBTQI-embereket kirekesztő és a szexualitást tabusító intézkedései a gyerekekre és a gyerekvédelem munkájára. 


Gyerekjólét munkacsoport

A gyerekjólét munkacsoport tagjai a gyerekszegénységgel, jóléti kérdésekkel foglalkozó szakértők és szervezetek, közöttük az Igazgyöngy Alapítvány, a Főnix Mozgalom, a Gyerekesély Közhasznú Egyesület.


Oktatás munkacsoport

Diszkrimináció munkacsoport

A diszkrimináció munkacsoportban képviselteti magát több jogvédő szervezet, illetve kifejezetten oktatással, fogyatékossággal foglalkozó civilek is. Célunk, hogy egy-egy témát fókuszba helyezve készítsünk közérthető tájékoztató kampányokat és végezzünk advocacy tevékenységet.


Gyerekrészvétel