Gyermekjogi Civil Koalíció

Webinárium : COVID-oltás nélkül iskolai diszkrimináció? témában

A koronavírus-járvány közel két éve átalakította át sok más mellett a családok, a gyerekek és a nevelési-oktatási intézmények életét is. Magyarországon megkezdődött a 12 éven felüli gyerekek és jóval kisebb arányban az 5-11 éves korosztály oltása. Számos országban vita folyik arról, hogy szükséges-e a gyerekeket oltani. Hazánkban a kormány döntése értelmében az oltás nem kötelező, így a szülők szabad döntése, hogy élnek-e ezzel a lehetőséggel. A szülők számára is fontos, hogy elegendő információ álljon rendelkezésre az oltás előnyeiről és veszélyeiről, a vírus veszélyességéről a gyerek esetében, hogy így a kisebb kockázattal járó opciót tudják választani.
      Az országos szülői szervezet, az Európai Szülők Magyarországi Egyesülete (ESZME) megbízásából készült nagymintás kutatás alapján ezek az információk a szülők számára elérhetőek, és azok alapján döntő többségük úgy tervezi, nem kéri ezt az oltást. Ehhez képest viszont erőteljes a nyomás az ösztönzés, hogy a szülők oltassák be a gyerekeiket.
     Ez az eddig ismeretlen helyzet új kihívások elé állította a gyermekjogi szakmát is, s olyan kérdések is felmerültek, hogy okoz-e oktatási diszkriminációt a gyermekek egy részének oltatlansága egy osztályban, iskolai közösségben.
     Alkotmányjogász és gyermekorvos szakemberekkel beszélgettünk:
Moderátor: dr. Lápossy Attila, alkotmányjogász, ELTE ÁJK és Tománé Mészáros Andrea, védőnő szakértő, a Gyermekjogi Civil Koalíció vezetőségi tagja
Beszélgetőpartnereik:
dr. Zeller Judit, alkotmányjogász TASZ, PTE
dr. Kovács Zsuzsanna, gyermekorvos
dr. Karsai Dániel, ügyvéd
és két fiatal, Cserteg Alexandra és Virág Sára (Fenntartható Demokráciáért)!
Az esemény online került megrendezésre 2022. március 22-én.

videó elérése: https://fb.watch/bWD9ki7ieb/