Gyermekjogi Civil Koalíció

Gyermekjogi Konferencia 2022. november 22.

Az 1989. november 20-án elfogadott ENSZ Gyermek jogairól szóló egyezménye minden gyermekjogi diskurzus alapköve. November 20 az egyezmény elfogadása óta a Gyermekek, gyermekjogok világnapja. Az egyik legszélesebb körben elfogadott emberi jogi egyezményünk rendelkezik arról, hogy a világ minden táján minden gyermeknek – körülményeitől függetlenül – joga van az elérhető legmagasabb színvonalú egészségügyi ellátáshoz és minőségi oktatáshoz és szociális biztonsághoz. A szegénység és a társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett gyermekek nagyobb valószínűséggel szembesülnek nehézségekkel az alapvető szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén, különösen a vidéki, távoli és hátrányos helyzetű területeken.

Az EU Gyermekjogi Stratégiája megerősítve az egyezményben foglaltakat úgy fogalmaz, hogy a gyermekkor az élet kulcsfontosságú szakasza, amely nagymértékben meghatározza későbbi fizikai és mentális egészséget.

A gyermekkori jólét és jóllét együttesen szolgálja a gyerekek örömteli gyermekkorát és jó esélyt a későbbi, felnőttkori sikerességre. A Gyermekjogi Civil Koalíció több alkalommal foglalkozott nemcsak az EU Gyermekjogi Stratégiájában foglaltak melletti kiállással, hanem következően a hazánkra is kötelező erővel bíró ENSZ Gyermek jogairól szóló egyezményében foglaltakra is kiemelten fontosnak tartja azon gyermekjogi szempontból is fontos ügyek napirenden tartását, amelyek kevesebb hangot kapnak a közbeszédben. Ezért foglalkoztak idén munkacsoportjaink a szakellátásban élő gyermekek helyzetével, indítottunk sorozatot “Beszélnünk kell …!” címmel a gyermekszegénységről, kezdte meg munkáját a gyerekek részvételével foglalkozó munkacsoportunk, s ezért választottuk idei gyermekjogi konferenciánk kiemelt témájául a “láthatatlan gyerekek” körében, az Ukrajnában kitört háború sajnálatos következményeképpen hazánkba érkező gyermekcsoportok (köztük mélyszegénységből érkező gyerekek) helyzetének vizsgálatát is.

Program és link: gyck konferencia 2022 11 21

Mivel a konferencián 18 év alattiak is részt vesznek, kérlek olvassátok el a mellékelt alapelveket és magatartási kódexet is:

Alapelvek felnőtt résztvevők számára_Koalíciós Konferencia_2022

Magatartási kódex__Koalíciós Konferencia_2022