Gyermekjogi Civil Koalíció

Európai kezdeményezés a gyermekszegénység felszámolására

Dr. Orbán Viktor

Magyarország miniszterelnöke

Tisztelt Miniszterelnök úr!

A Gyermekjogi Civil Koalíció és a páneurópai Eurochild gyermekjogi-és gyermekjóléti hálózat nevében azért fordulunk Önhöz, hogy a támogatását kérjük a gyerekszegénység felszámolásáért.  2020. július 17-18-án, az Ön részvételével rendezik meg az Európai Unió csúcstalálkozóját annak érdekében, hogy megvitassák a következő hét év költségvetését és a közös újjáépítési  tervet. Az ott születendő döntések óriási hatással lesznek a ma, a holnap és a jövő gyermekei életére.

Azért fordulunk Önhöz, hogy támogassa kezdeményezésünket, hogy az Európai Szociális Alap Plusz 5%-a a gyermekszegénység felszámolására legyen elkülönítve az EU tagállamainak minden országában.

Ahogy azt Ön biztosan tudja, sajnos még most is majdnem 23 millió gyermek nő fel szegénységben az EU országaiban. Ezt azt jelenti, hogy ma Magyaroszágon minden negyedik gyermek megfelelő élelem, biztonságos és támogató környezet hiányában nő fel. Ezek hiányában a gyerekek jólléte és megfelelő fejlődésük sem biztosított.

A koronavírus következtében meghozott szükséges karantén intézkedések megakadályozták a vírus terjedését ezáltal megvédve a magyar embereket, de sajnos ezzel egyidőben még inkább elmélyültek a társadalmi egyenlőtlenségek és a világjárvány az eddig is szegénységben élő gyerekeket még szegényebbé és kiszolgáltatottabbá tette. Az iskola bezárások, a munkahelyi elbocsátások és a kiszámíthatatlan életkörülmények, mind megnehezítik a gyermekek egészséges fejlődését.

Mindezek következtében most még jelentősebb erőfeszítésekre lesz szükség a gyermekszegénység felszámolásához, a rászoruló családok támogatásához és általában is a gyermekvédelmi rendszer támogatásához. Ezen erőfeszítések nélkül azt kockáztatjuk, hogy elveszítjük a társadalom jelentős részét és a jövő letéteményeseit, a gyerekeket.

Az Európai Uniónak, mint a világ egyik leggazdagabb régiójának, kötelessége, hogy felszámolja a gyermekszegénységet minden tagállamában és ezáltal elismerje annak fontosságát, hogy egy gyermeket sem hagy egyedül, szegénységben és kiszolgáltatottságban felnőni. Ehhez kérjük az Ön támogatását is.

Csatolva küldjük a Eurochild állásfoglalását.

Budapest, 2020. július 15.

                                                                                   Támogatásában bízva tisztelettel:

A Gyermekjogi Civil Koalíció részéről:

Család Gyermek Ifjúság Közhasznú Egyesület

Gyerekesély Közhasznú Egyesület (GYERE)

Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány

Közép Európai Mediációs Intézet (KEMI)

Magyar Pedagógiai Társaság Gyermekérdekek Szakosztálya-  Korczak Munkabizottság

Reményt a Gyermekeknek Közhasznú Egyesület

Társaság a Szabadságjogokért (TASZ)

UNICEF Magyar Bizottság Alapítvány

Világszép Alapítvány

és egyéni szakértők, mint

Cserey Miklós – Szülőnek lenni program

Tománé Mészáros Andrea

dr. Hegedűs Judit

dr. Lux Ágnes

dr. Mátyók Fanni

dr. Rácz Andrea